23/04/2024

От края на април започва поставяне на нови стикери за годишен технически преглед след успешно преминаване на ГТП на автомобила.

Новите стикери се различават по дизайн, но имат и някои други разлики с досегашните.

Новите стикери вече няма да се перфорират за дата на следващ ГТП и за определената по време на прегледа ЕКО група. Служителите на пунктовете за ГТП вече ще могат лесно да персонализират всеки стикер. На стикера ще се принтират регистрационният номер на превозното средство, дата на валидност на прегледа и ЕКО групата.

Новите стикери ще се залепят на същото място като досега – от края на 2023 в долния ляв ъгъл на предното стъкло. Припомняме, че от октомври 2023 има промяна в Наредбата за извършване на годишните технически прегледи, която касае именно къде се поставя стикерът за преминат ГТП. Според промяната той вече се залепя от вътрешната страна на долната част, отляво на предното стъкло. Целта е да бъде извън визуалния обсег на шофьора и да не възпрепятства правилното функциониране на вградените системи за видеонаблюдение, датчици и сензори.

Колкото до идеята за новите стикери – те би трябвало да подпомогнат КАТ при евентуално проверка, защото ще бъде лесно и ясно видимо за кой автомобил е издаден стикерът, до кога важи и каква ЕКО група е. Една от причините за промяната вероятно е, че при промяна на регистрационен номер всяко превозно средство трябва да премине нов годишен технически преглед, съответно да му бъде издаден и залепен нов стикер за валиден ГТП.

 

Може да разчиташ на Аутотест Груп за реален и професионален годишен технически преглед на твоя автомобил. Запази час за следващия преглед на колата ти бързо и лесно онлайн ТУК или на тел. 0700 187 52. Ще ни откриеш в София, Перник, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Русе и Плевен.