14/09/2023

Трансмисионното масло е критичен компонент за задвижването на автомобила. То играе решаваща роля за осигуряване на гладка работа и дълъг живот на трансмисията и диференциала. Въпреки това, като всяка автомобилна течност, трансмисионното масло изисква подходяща грижа и поддръжка. В тази статия ще разгледаме какво представлява трансмисионното масло, неговите функции, признаците, че може да се нуждае от смяна, и препоръчителните интервали за смяната му.

Какво представлява маслото за скоростна кутия?

Трансмисионното масло е специализирана смазка, формулирана да отговори на уникалните изисквания на ръчни трансмисии, автоматични трансмисии и диференциали. Обикновено е по-гъсто и по-вискозно от двигателното масло, предназначено да осигури смазване, охлаждане и защита на различните зъбни колела и компоненти в тези системи.

Функции на трансмисионното масло

Смазване: Основната функция на трансмисионното масло е да смазва зъбните колела, лагерите и валовете в трансмисията и диференциала. Това намалява триенето, топлината и износването, осигурявайки гладка и ефективна работа.

Охлаждане: Трансмисионното масло служи и като охлаждаща течност, като разсейва топлината, генерирана от движещите се части. Това предотвратява прегряване и потенциална повреда на трансмисията и диференциала.

Защита: Трансмисионното масло съдържа добавки, които предпазват от корозия, ръжда и окисление. Тези добавки спомагат за удължаване на живота на компонентите на трансмисията и диференциала.

Признаци, че трансмисионното масло има нужда от смяна

Цвят и консистенция: Трансмисионното масло обикновено е полупрозрачно и кехлибарено на цвят. Ако стане тъмно, мътно или гъсто, това е знак, че има нужда от смяна. Замърсители, като метални частици или отломки, могат да причинят това обезцветяване.

Необичайни звуци: Ако забележиш необичайни звуци, идващи от трансмисията или диференциала, като скърцане или тракане, това може да означава недостатъчно смазване поради износено трансмисионно масло.

Трудно превключване на скоростите: При ръчните трансмисии износеното трансмисионно масло може да доведе до трудности при плавното превключване на скоростите. Може да почувстваш скърцане или съпротивление при смяна на предавките.

Прегряване: Ако трансмисията или диференциалът ви прегряват често, това е ясна индикация, че трансмисионното масло не изпълнява правилно охлаждащата си функция.

Кога да смениш маслото за скоростна кутия?

Важно е да следваш препоръчания от производителя график за поддръжка, посочен в ръководството на собственика на автомобила. Този график ще определи интервалите, на които трябва да се сменя трансмисионното масло. Обикновено се препоръчва на всеки 50 000 до 100 000 км, но това може да варира.

Трансмисионното масло е жизненоважен компонент за поддържане на трансмисията и диференциала на автомобила. Редовната проверка и навременната смяна на трансмисионното масло, както е препоръчано от производителя на автомобила, може да помогне за предотвратяване на скъпи ремонти и да гарантира гладко и ефективно задвижване. Обърни внимание на признаците на износено трансмисионно масло и когато се съмняваш, консултирай се с професионален механик, за да осигуриш правилната грижа за основните компоненти на автомобила.

Може да разчиташ на Аутотест Груп за реален и професионален годишен технически преглед на твоя автомобил. Запази час за следващия преглед на колата ти бързо и лесно онлайн на ТУК или на тел. 0700 187 52. Ще ни откриеш в София, Перник, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Русе и Плевен.