14/08/2023

Годишните технически прегледи са важна част от притежанието на автомобил. Те гарантират, че автомобилът е безопасен, надежден и в съответствие със законовите изисквания. В тази статия ще поговорим за различните етапи на стандартен технически преглед, като ще обърнем внимание на това какво да очакваш и как да подготвиш колата за ГТП.

Резервация на час за ГТП:

Първата стъпка в процеса е да резервираш своя годишен технически преглед. Важно е това да бъде в задължителния срок за преминаване на ГТП. Новите автомобили преминават годишен преглед на 3-та и 5-та година, а във всички останали случаи – автомобилите подлежат ежегодно на технически преглед. Добре е да запазиш своя час за следващ ГТП предварително. Аутотест Груп предлага бързо и лесно онлайн резервиране ТУК.

Подготовка на автомобила:

Преди да закараш колата си на преглед, добра идея е да я прегледаш обстойно. Обърни внимание на всички очевидни проблеми, които могат да доведат до неуспешен преглед, като счупени светлини, пукнатини на предното стъкло или повредени огледала.

Проверка на документите:

Преди стартиране на прегледа трябва да предоставиш малък талон на автомобила (може и ксерокопие), както и лична карта. Напълно възможно ти да закараш чужд автомобил на ГТП. Не е нужно собственикът да присъства. Системата, която ползват пунктовете за ГТП, вече прави автоматични проверки за платени данък и Гражданска, така че не е необходимо да се представят подобни документи.

Общ оглед на автомобила:

Служителят на пункта за ГТП ще започне с визуална проверка на екстериора и интериора на твоя автомобил. Той ще провери цялостното състояние на купето, светлините, огледалата и други външни компоненти.

Тест за вредни емисии:

Това включва анализиране на газовете, произведени от изпускателната система на твоя автомобил, за да се гарантира, че попадат в приемливи граници. Превозните средства с прекомерни емисии може да се нуждаят от ремонт, за да преминат тази част от прегледа.

Проверка на спирачките и окачването:

Спирачките и системата за окачване са критични за безопасността. По време на прегледа служителите на пункта за ГТП ще огледат основните компоненти и ще проверят за износване, повреда и др.

Проверка на ходовата част:

Проверката на ходовата част включва проверка на за проблеми като течове, ръжда и структурни повреди. Тази част от проверката гарантира, че компонентите на автомобила са в добро състояние.

Джанти и гуми:

В друга статия коментирахме детайлно важността на гумите за ГТП, но е важно да кажем и тук, че състоянието на гумите е от решаващо значение. Гледа се дълбочината на протектора на гумата, налягането в гумата и общото състояние.

Допълнителни тестове:

Проверява се също така дали всички светлини работят правилно и за наличие на изгорели крушки.

След като годишният преглед приключи, служителят на пункта за ГТП ще ти предаде необходимите документи и ще смени стикера на предното стъкло. Ако бъдат открити някакви проблеми, те ще бъдат описани и ще получиш насоки за необходимите ремонти.

Годишният технически преглед е начин да гарантираш безопасността, производителността и законовото съответствието на твоя автомобил. Редовната поддръжка, вниманието към детайлите и навременното отстраняване на потенциални проблеми не само ще ти помогнат да преминеш успешно ГТП, но и ще допринесат за цялостната дълготрайност на твоя автомобил.

Може да разчиташ на Аутотест Груп за реален и професионален годишен технически преглед на твоя автомобил. Запази час за следващия преглед на колата ти бързо и лесно онлайн на ТУК или на тел. 0700 187 52. Ще ни откриеш в София, Перник, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Русе и Плевен.