21/06/2024

След приключване на техническата част от годишния технически преглед, тоест всички измервания и проверки, се отбелязват неизправностите, които са открити по време на прегледа. Те са няколко вида и са с различно значение, защото при някои от тях автомобилът може да бъде спрян от движение или да му бъде отнета регистрацията. Научете повече за различните неизправности в статията.

Както казахме, неизправностите са няколко вида. Най-общо те са 3 – незначителни, значителни и опасни. Те са разписани подробно в НАРЕДБА № Н-32 за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства.

Незначителни неизправности по време на ГТП

Незначителните неизправности не оказват пряко влияние върху движението на автомобила и могат да бъдат до 2 на система и не повече от общо 4. 

При тези повреди превозното средство не се подлага на повторен преглед, но шофьорът или собственикът трябва да отстранят констатираните неизправности. Такива примери са неработещи стопове, фарове, осветление на регистрационен номер, фарове против мъгла, леки пукнатини по стъкла и/или огледала, скъсани или напукани маншони по окачването и други.

Какви са значителните неизправности?

Значителните неизправности оказват отрицателно въздействие върху безопасността или върху околната среда,пораждат риск за участниците в движението, както и по-значителните несъответствия с експлоатационните характеристики и конструкцията на превозното средство. 

При констатиране на такива неизправности превозното средство не може да се движи по пътищата, отворени за обществено ползване, освен за да се придвижи до място за тяхното отстраняване. Важно е, че значителни неизправности са и несъответствия между данните за регистрационния номер и/или идентификационния номер на превозното средство от свидетелството за регистрация и представеното за преглед превозно средство. 

При тези неизправности превозното средство се подлага на повторен преглед след отстраняването им. Някои от тях могат да бъдат неработещи габаритни светлини, нефункциониращо звуково предупредително устройство, неработеща равномерно ръчна спирачка, усукани или деформирани спирачни маркучи, изтичане на експлоатационни течности и други.

Колата се спира от движение при опасни неизправности 

Опасните неизправности имат пряк и непосредствен риск върху безопасността на движението или оказват въздействие върху околната среда. 

При установяване на такива неизправности временно се отнема регистрацията на неизправното превозно средство и не се допуска движението му по пътищата, отворени за обществено ползване. Превозното средство се подлага на повторен преглед след отстраняване на установените неизправности. Част от тях са липса на спирачна ефективност, липса на елементи или скрепителни болтове от окачване, кормилна и/или спирачни уредби, силно повредени, усукани и/или течащи спирачни маркучи, криви или заварявани стабилизиращи щанги, счупени пружини или амортисьори, теч на експлоатационни течности, пукнатини на стъклата в полезрението на водача, хлабини в кормилното задвижване, влошени електрически връзки, сериозни повреди по гумите – срязана или деформирана гума, газове, надвишаващи нормите и други.

Нашият съвет е да не се подценява годишния технически преглед, защото той е важен за твоята безопасност и тази на останалите. 

Може да разчиташ на Аутотест Груп за реален и професионален годишен технически преглед на твоя автомобил. Запази час за следващия преглед на колата ти бързо и лесно онлайн на www.gtp.bg или на тел. 0700 187 52. Ще ни откриеш в София, Перник, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Русе, Плевен и Благоевград.