29/05/2024

В последния месец цената за годишен технически преглед у нас скочи и изненада редица шофьори след дълго задържане в последните години. Какво обаче включват новите цени и има ли вероятност шофьорите да платят повече от обявеното?

ГТП на автомобили 4х4 или на газ е по-скъп

Доста често се случва цената за ГТП да не е крайна и да има допълнително доплащания. На много места шофьорите се налага да доплатят за автомобил, който е 4х4 или има газова/метанова уредба. Така може да се окаже, че предварително обявената цена се разминава с крайната и реално е подвеждаща.

Разлика в цената на лек и товарен автомобил

От друга страна, доста често има разграничение в цените за ГТП на лек и товарен автомобил, съответно категории M1 и N1. Шофьорите се информират преди да посетят пункта за прегледи за актуалната цена, но ако по талон МПС-то е категория N1, то цената ще бъде съвсем различна, тоест съществено по-висока.

Как се променя крайната цена на ГТП?

Какво показва сметката? В момента в някои градове средната цена на ГТП на лек автомобил е 95 лева. В повечето случаи тази цена обаче не се отнася съвсем за всички леки, защото се доплаща между 5 и 10 лева на услуга за автомобили 4х4 и за такива на газ. Ако приемем, че МПС-то е категория N1 пък, тоест товарен автомобил, и има газова уредба, например, то крайната цена в някои градове към днешна дата би била между 130 и 140 лева. Или с над 30 лева повече спрямо предварително обявената цена.

Ето защо те съветваме да се информираш и да питаш предварително дали се доплаща, когато автомобилът е 4х4, има газ или е товарен категория N1.

Тъй като ние от Аутотест Груп вярваме, че трябва да бъдем открити към всеки клиент, цената на годишен технически преглед при нас е окончателна. Няма скрити текстове, няма неочаквани доплащания. Актуалните цени са публикувани в отделните обекти на сайта GTP.bg

Може да разчиташ на Аутотест Груп за реален и професионален годишен технически преглед на твоя автомобил. Запази час за следващия преглед на колата ти бързо и лесно онлайн на www.gtp.bg или на тел. 0700 187 52. Ще ни откриеш в София, Перник, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Русе и Плевен.