09/01/2024

От март месец камерите на ТОЛ системата би трябвало да започнат да измерват средната скорост по пътищата, въз основа на което Пътна полиция да санкционира шофьорите. Става въпрос за около 350 камери на АПИ, които ще следят за превишаване на ограниченията. Във връзка с тази промяна разглеждаме камерите за средна скорост в настоящата статия.

В областта на контрола на трафика и пътната безопасност камерите за средна скорост се открояват като усъвършенстван инструмент, предназначен да регулира и следи скоростите на превозните средства по-ефективно от традиционните камери за скорост.

Как работят камерите за средна скорост?

За разлика от конвенционалните камери за скорост, които улавят скоростта на превозното средство в една точка, камерите за средна скорост изчисляват средната скорост на превозното средство на определено разстояние. Така вместо да се издават глоби за превишаване на ограничението на скоростта на определено място, тези камери записват времето за влизане и излизане на превозното средство от множество точки, където са монтирани различни камери.

Как се определя средната скорост?

Този тип камери си взаимодействат помежду си като измерват времето, необходимо на превозното средство да премине между две или повече места. Чрез изчисляване на времето за шофиране между тези точки, системата определя средната скорост на превозното средство за изминатото разстояние, като гарантира спазването на ограниченията на скоростта.

Къде по света се използват камери за средна скорост?

Държави като Обединеното кралство, Холандия, Белгия, Норвегия, Австралия и части от Съединените щати широко използват камери за средна скорост, за да наложат ограничения на скоростта на различни видове пътища, включително магистрали, градски пътища и селски райони. Подобна система се използва и по сръбските магистрали.

Какви са предимствата на камерите за средна скорост?

На първо място, подобрена безопасност. Водачите се насърчават да поддържат постоянна скорост, намалявайки риска от внезапни ускорения и забавяния, свързани с традиционните камери за скорост.

Също така, се насърчава спазването на ограниченията на скоростта на по-дълги разстояния, което води до по-безопасни навици за шофиране без резки промени на скоростта.

Може ли тези камери да бъдат излъгани?

Правенето на почивки на кратки разстояния няма да повлияе значително на изчислената средна скорост, което ще направи неспазването на скоростта в останалото време по-трудно.

Какво още трябва да знаеш за камерите за средна скорост?

Въпреки че често се използват на магистрали, камерите за средна скорост могат да бъдат стратегически разположени на различни точки, включително входове на малки и големи градове, осигурявайки спазването на скоростта в населените места.

Камерите за средна скорост са признати за тяхната прецизност при измерване на скоростта на по-дълги разстояния, намалявайки вероятността от грешки при едноточковите камери за скорост.

Проучванията показват, че внедряването на камери за средна скорост е довело до намалени нива на произшествия и подобрена пътна безопасност чрез поддържане на постоянна скорост.

Може да разчиташ на Аутотест Груп за реален и професионален годишен технически преглед на твоя автомобил. Запази час за следващия преглед на колата ти бързо и лесно онлайн ТУК или на тел. 0700 187 52. Ще ни откриеш в София, Перник, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Русе и Плевен.