22/11/2023

Детските столчета за кола не са просто аксесоари за безопасност.

Те са животоспасяващи, предназначени са да защитят нашите най-ценните пътници – нашите деца. В тази статия ще проучим важността от използването на детски столчета за кола и как те значително намаляват риска от нараняване или смърт в случай на автомобилна катастрофа.
Автомобилните катастрофи са една от водещите причини за наранявания и смърт сред децата по света. Крехките тела на бебетата и малките деца ги правят особено уязвими за сериозни наранявания при катастрофи.

Детските столчета за кола са специално проектирани да осигурят оптимална защита и задържане на децата, докато пътуват в превозни средства. Те са предназначени да намалят риска от нараняване, като поемат евентуален удар, защитавайки детето.

Колко точно са по-защитени децата ако се возят в детско столче?

Според американската агенция за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) използването на подходящо детско столче за кола може да намали риска от фатални наранявания с до 71% при бебета и 54% при малки деца.

И още един пример. В Швеция, където са в сила строги закони за столчетата за кола от десетилетия, процентът на смъртните случаи на деца при автомобилни катастрофи е значително по-нисък в сравнение с много други страни.

Детските столчета за кола са съобразени с възрастта, теглото и височината на детето. Те гарантират, че децата са закопчани безопасно, и намаляват вероятността от изхвърчане по време на катастрофа.

Много страни имат закони, задължаващи използването на детски столчета за кола. Те са въз основа на възраст, тегло и височина. Спазването на тези закони е не само необходимо, но и решаващо за безопасността на децата. Според българския Закон за движение по пътищата до достигане на ръст от 150 см децата трябва да се возят в детско столче.

Има различни видове детски столчета за кола. Например обърнати назад седалки за бебета, обърнати напред седалки за малки деца и повдигащи седалки за по-големи деца. Всеки вид отговаря на специфични изисквания за възраст и тегло, осигурявайки подходяща защита.

Закупуването и използването на висококачествено, подходящо детско столче за кола е инвестиция в безопасността на децата. Това не бива да бъде пренебрегвано.

Може да разчиташ на Аутотест Груп за реален и професионален годишен технически преглед на твоя автомобил. Запази час за следващия преглед на колата ти бързо и лесно онлайн на ТУК или на тел. 0700 187 52. Ще ни откриеш в София, Перник, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Русе и Плевен.