13/11/2023

Глоби КАТ: Нова система ще известява при нарушения

От МВР представиха нова система, която ще известява нарушителите при наличие на глоби. Как ще работи тя и какво трябва да знаеш – ще разгледаме в тази статия.

До скоро за глобите от КАТ можехме да получим най-актуална информация основно на място. В онлайн портала на МВР беше възможна проверка, но не и на всички видове глоби. А фишовете пристигаха по пощата и често шофьорите не получаваха уведомления за това.

Новата система обаче има цел да увеличи събираемостта на глобите и заради това ще бъдат използвани всички възможни методи за връзка с нарушителите. Известяване ще може да се получава както при издаден фиш, електронен фиш, така и при наказателно постановление. Известието ще идва по няколко канала – чрез SMS, по имейл и със съобщение във Вайбър. В сайта на Министерството е написано, че след като се обработи нарушението, новата система ще позволява собственикът на автомобила да получава съобщение по един от трите начина. Не става ясно дали това ще се избира предварително.

За да си сигурен, че това не е някаква измама, МВР предварително съобщи, че СМС-ът ще е озаглавен „МВР: Извършено нарушение МПС“, а в него ще има информация за нарушението, регистрационния номер на автомобила и размера на дължимата сума.

Текстът на съобщението във Вайбър и по имейл ще е по-дълъг и в него ще има два линка. Единият ще те отвежда до Системата за сигурно електронно връчване, а другият – до Портала за административни услуги на МВР.

Ще се счита ли за връчена глобата при отваряне на съобщението?

Отговорът е еднозначен и той е не. При отваряне на линка към Системата за сигурно електронно връчване обаче (и при регистрация в нея), наказанието ще се счита за връчено. Регистрацията в тази система за физическите лица става с електронен подпис или с ПИК, издаден от НАП или НОИ.

Ще могат ли да се обжалват електронно връчени глоби?

Известията, които ще получават нарушителите, не са задължителни за изпълнение, а са информативни. Ако смяташ, че санкцията не е правилна, ще може да я оспориш по познатия ред и начин.

Как МВР ще се сдобива с нашите данни за контакт?

Телефонен номер и електронна поща се предоставят при подаване на документи за подмяна или издаване на шофьорска книжка. Ако обаче ги нямат, очаква се това да се случва на място при следваща услуга.

Как ще става плащането на глоба от КАТ?

При отваря на линка към Портала за електронни услуги на МВР ще може да видиш нарушението и да го платиш веднага, дори и към момента да е невръчено. Плащането става както досега. Може да се заплати и онлайн с банкова карта.

И все пак ти пожелаваме при проверка за глоби да виждаш следното съобщение:

Проверка за глоби към КАТ

Проверка за глоби към КАТ

Може да разчиташ на Аутотест Груп за реален и професионален годишен технически преглед на твоя автомобил. Запази час за следващия преглед на колата ти бързо и лесно онлайн на ТУК или на тел. 0700 187 52. Ще ни откриеш в София, Перник, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Русе и Плевен.