25/10/2023

Паркиране в зона. Как се плаща и каква е глобата?

В много български градове вече има платена почасова зона за паркиране. В тази статия ще разясним повече за паркирането в зона и глобите в големите градове.

Плащане на синя и зелена зона в София

В София има два вида зона за паркиране – синя и зелена. Най-общо казано синята покрива център и широк център на града, а зелената – основни квартали в близост до центъра.

За синя зона плащането става чрез СМС на номер 1302. Цената е 2 лв. на час. Може да се плаща до 2 часа, т.е. общо 4 лв. Тя действа от понеделник до събота от 08:30 до 20:00 ч.

За зелена зона плащането е пак чрез СМС на номер 1303. Цената е 1 лв. на час. Може да се плаща до 4 часа, т.е. общо 4 лв. Тя действа от понеделник до събота, като през работни дни е от 08:30 до 19:30 ч., а в събота от 10:00 до 18:00 ч.

Другите методи за плащане са:

 • С талон за паркиране. Закупува се от контрольор, от будки на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) или от търговски обекти.
 • Във Вайбър със съобщение до чатбот.
 • През мобилното приложение Urbo.

Ако не си сигурен в коя зона е паркиран автомобилът ти, винаги е добре да се огледаш за поставените табели.

Синя и зелена зона в София

Синя и зелена зона в София

Какви са глобите за неправилно паркиране в София?

Когато си паркирал в нарушение, например, не си заплатил съответната зона, Центърът за градска мобилност има право да постави скоба на автомобила. Сумата за премахване на скобата е 30 лв., като допълнително се заплащат и оставащите часове до края на работното време на съответната зона. За освобождаване от скоба е необходимо да се позвъни на тел. 070013233. Скобата може да се плати и чрез мобилното приложение Sofia Plus.

Важно е да отбележим, че обикновено ЦГМ изпраща СМС за поставената скоба особено ако преди това вече си заплащал зона през този телефонен номер.

Според Наредбата за организация на движението на територията на Столична община след изтичане на работното време на съответната зона автомобил, на който е поставена скоба, може да бъде преместен с паяк, като в този случай се заплащат освен 30 лв. за скобата, и разходите по преместването, както и такса паркинг. Цената за преместване с паяк към момента е 60 лв.

Разбира се, твоят автомобил може да бъде принудително преместен и заради нарушение на Закона за движение по пътищата. Най-често това се случва заради паркиране в зелени площи, на тротоари, кръстовища, на линии на трамваите, автобусни спирки и други обществени зони, които не са част от местата за платено почасово паркиране, но са в нарушение, което е установено от органите на реда.
В София има 3 наказателни паркинги, като техните адреси са:

 • жп гара „Подуяне”, бул. „Генерал Данаил Николаев” №57, предгарово пространство;
 • бул. „Христофор Колумб” и ул. „5030”
 • ул. „691”, бул. „Цар Борис III” №128

В сайта на Столична община може да провериш по регистрационен номер дали автомобилът ти е на наказателен паркинг. Пак там има и информация за свободните места на някои от паркингите в София.

Плащане на зона в Пловдив

В Пловдив има само синя зона. Краткият номер за плащане чрез СМС е 1332. Цената е 2 лв. на час. Може да се плаща за неограничен брой часове през работното време на зоната. Тя действа от понеделник до събота от 08:30 до 18:30 ч.

Другите методи за плащане на зоната е чрез т.нар. паркомати или в брой на служител на общината. В тези случаи трябва да поставиш документа за платена зона от вътрешната страна на предното стъкло. При плащане на паркомат пък може да платиш 1 лв. за половин час престой.

В сайта на общината може да се открият обхватът на зоната и местоположенията на паркоматите.

Какви са глобите за неправилно паркиране в Пловдив?

За премахване на поставена скоба цената е 40 лв., като се доплащат и допълнителните часове престой за всеки по 2 лв. За връзка с кол центъра за скоби трябва да се ползва номер 0893 633 270.

При принудително преместен автомобил с паяк цената за преместването е 80 лв. За връзка с наказателния паркинг може да се ползва тел. 0884554110.

Плащане на зона във Варна

Във Варна също има само синя зона към момента, като се планува разширяване и въвеждане на зелена зона. Краткият номер за плащане чрез СМС е 1352. Цената е 1 лв. на час. Може да се плаща за до 3 часа, а нов 3-часов период може да се започне след 30 минути. Тя действа от понеделник до неделя от 09:00 до 20:00 ч.

Другите методи за плащане на зоната са:

 • чрез мобилното приложение Varna Parking. В него може да се заплати зона и за 30 минути, както и за целодневно паркиране на цена 16 лв.
 • В уебсайта на зоната, като може да се ползва и регистрацията от мобилното приложение.
 • В брой в определени търговски обекти, посочени в сайта на общината.

Какви са глобите за неправилно паркиране във Варна?

За премахване на поставена скоба цената е 20 лв., като се доплащат и допълнителните часове престой за всеки по 1 лв. За връзка с кол центъра за скоби трябва да се ползва номер 070 070 352.

При принудително преместен автомобил с паяк цената варира спрямо квартала. Тя започва от 30 лв. и може да достигне до 55 лв. Престоят на наказателния паркинг струва 1 лв. на час. Има определена и максимална цена за престой и тя е 300 лв. Местоположение на наказателния паркинг може да видиш тук. А в този общински сайт най-долу може да провериш по регистрационен номер дали автомобилът ти е принудително преместен. За връзка с наказателния паркинг може да се ползва тел. 070 070 352. А сигнали за неправилно паркирано МПС може да се подават на тел. 052820921.

Плащане на синя и зелена зона в Бургас

В Бургас има 2 вида зона – синя и зелена. Синята е целогодишна, а зелената работи от 1 май до 30 септември. Краткият номер за плащане на синя зона е чрез СМС е 1356. Цената е 1 лв. на час. Може да се плаща за неограничен брой часове през работното време на зоната. Тя действа от понеделник до неделя от 09:00 до 19:00 ч.

Зелената зона, както вече казахме, важи от май до септември. Краткият номер за плащане със СМС е 1357. Тя действа от понеделник до неделя от 11:00 до 20:00 ч.

Другите методи за плащане на зоната са:

 • Предварително закупен еднократен талон.
 • Еднократен талон от паркинг автомат
 • През мобилното приложение URBO PARKING.

Какви са глобите за неправилно паркиране в Бургас?

За премахване на поставена скоба цената е 25 лв. За връзка с кол центъра за скоби трябва да се ползва номер 1356.

При принудително преместен автомобил с паяк цената варира спрямо квартала. Тя започва от 43 лв. и може да достигне до 62 лв. Престоят на наказателния паркинг над 2 часа струва по 2 лв. на час. За връзка с наказателния паркинг може да се ползва тел. 056886161. Адресът на паркинга е ул. Оборище №90.

И за финал няколко съвети. Важно! Ако нямаш българска СИМ карта, няма да може да изпратиш СМС на кратките номера, т.е. трябва да избереш някой от другите методи за плащане на зоната.

При плащане на зона със СМС буквите от регистрационния номер трябва да се въвеждат изписвани на латиница, без значение малки или големи букви.

Може да разчиташ на Аутотест Груп за реален и професионален годишен технически преглед на твоя автомобил. Запази час за следващия преглед на колата ти бързо и лесно онлайн на ТУК или на тел. 0700 187 52. Ще ни откриеш в София, Перник, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Русе и Плевен.