03/08/2023

Ролята на гумите при техническите прегледи

Когато става въпрос за годишния технически преглед на твоя автомобил, малко компоненти играят толкова критична роля, колкото гумите. Често пренебрегвано, състоянието на твоите гуми може значително да повлияе на резултата от проверката и твоята безопасност на пътя. В тази статия ще поговорим за поддръжката на гумите на твоя автомобил, как това може да повлияе на резултатите от проверката и ще предложим основни съвети за правилна грижа за гумите, за да си осигуриш успешен ГТП и по-безопасно шофиране.

Важно ли е състоянието на гумите за ГТП?

По време на годишен технически преглед един от основните аспекти, оценяван от техниците, е цялостното състояние на гумите на автомобила. Гумите служат като единствената точка на контакт между автомобила и пътя, което ги прави жизненоважен компонент за безопасност. Затова по време на ГТП се проверяват дълбочина на протектора, износване на гумите и всякакви видими повреди или признаци на стареене.

Дълбочина на протектора и сцепление

Решаващ аспект при оценката на гумата по време на ГТП е дълбочината на протектора. Адекватната дълбочина на протектора на гумата е от съществено значение за поддържане на правилното сцепление с пътя. Това е особено важно при неблагоприятни метеорологични условия. Недостатъчната дълбочина на протектора може да компрометира контакта с пътната настилка. Това от своя страна води до намалена спирачна ефективност и повишен риск от злополуки.

Налягане на гумите

Подходящото налягане в гумите е от съществено значение за поддържане на оптимална производителност и горивна ефективност. Правилното налягане спомага и за по-доброто сцепление с пътя. Респективно оказва влияние при измерването на спирачна ефективност по време на прегледа. Недостатъчно напомпаните или прекалено напомпаните гуми могат да доведат до неравномерно износване и намален разход на гориво.

Износване на гумите

Неравномерното износване на гумите може да е индикация механични проблеми в автомобила. По време на ГТП се гледа и за неравномерно износване. То може да сигнализира за проблеми с окачването или кормилната система. Бързото решаване на тези проблеми не само гарантира успешно преминат ГТП, но и предотвратява по-нататъшни щети и скъпи ремонти.

Видими повреди и стареене

Всички видими повреди по гумите, като порязвания, издутини или пробиви, могат да компрометират тяхната структурна цялост и безопасност. Гумите също остаряват с времето, което може да доведе до влошаване на ефективността и безопасността.

Основни съвети за правилна грижа за гумите

  • Проверявай налягането в гумите: Следи редовно налягането в гумите и го поддържай на препоръчаното ниво, както е посочено в ръководството за експлоатация.
  • Проверявай за щети: Гледай за признаци на срязвания, издутини или пробиви. Ако забележиш някаква повреда, отиди при гумаджия и смени гумата, ако е необходимо.
  • Сменяй износените гуми: Гумите с износени протектори или видими признаци на стареене трябва да се сменят незабавно, за да се поддържа безопасността на пътя и да се подобри цялостното представяне.

Състоянието на гумите на твоя автомобил е от първостепенно значение по време на технически прегледи. Редовната поддръжка на гумите и правилната грижа играят решаваща роля за осигуряването на успешно преминат ГТП. Но това, което е по-важно, е твоята безопасност на пътя. Като обръщаш внимание на протектора на гумите, налягането, износването и повредите, може да се насладиш на по-добро представяне, подобрена горивна ефективност и спокойствие, знаейки, че твоето превозно средство е готово да се справи с всичко на пътя. Не забравяй, че безопасните гуми означават по-безопасни пътувания.

Може да разчиташ на Аутотест Груп за реален и професионален годишен технически преглед на твоя автомобил. Запази час за следващия преглед на колата ти бързо и лесно онлайн на ТУК или на тел. 0700 187 52. Ще ни откриеш в София, Перник, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Русе и Плевен.