16/07/2023

Европа има широк набор от закони за движение по пътищата и някои от тях може да изглеждат необичайни или уникални в сравнение с други страни. Ето няколко примера за необичайни закони за движение в различни европейски страни:

Германия

Ограничения на скоростта на аутобана: Въпреки че не е закон сам по себе си, заслужава да се спомене. Някои участъци от германския аутобан нямат ограничение на максималната скорост. Това може да бъде изненадващо за посетителите, свикнали със строги правила за скорост.

Швейцария

Миене на колата в неделя: В някои швейцарски общини е незаконно да миеш колата си в неделя. Това, което налага тази забрана са проблемите с шума, дори в частна собственост.

Испания

Шофиране с джапанки: Въпреки че не е конкретно незаконно, шофирането с джапанки в Испания може да се счита за „безразсъдно шофиране“, ако засяга способността ти да управляваш безопасно превозното средство.

Италия

Забрана за ядене или пиене по време на шофиране: В Италия е против закона да се яде, пие или да се използват мобилни телефони по време на шофиране дори ако си спрял на светофар.

Франция

Изискване за дрегер: Въпреки че този закон беше отменен, преди беше задължително за шофьорите във Франция да носят дрегер в автомобила си. Въпреки че вече не се прилага, все пак е препоръчително да носиш такъв.

Кипър

Не се пуши в коли с непълнолетни: Незаконно е да се пуши в кола с пътници под 18-годишна възраст в Кипър. На нарушителите се налагат глоби.

Великобритания

Неплащане за паркиране: Неплащането за паркиране в Обединеното кралство се счита за нарушение на договора. Глобата, издавана от частни компании за паркиране, е известна като „Известие за такса за паркиране“.

Тези примери подчертават някои от уникалните и необичайни закони за движение по пътищата в различни европейски страни. Важно е да се запознаеш с местните правила за движение и закони, когато шофираш в която и да е чужда страна. По този начин можеш да си гарантираш спазването им и да избегнеш евентуални санкции.

Може да разчиташ на Аутотест Груп за реален и професионален годишен технически преглед на твоя автомобил. Запази час за следващия преглед на колата ти бързо и лесно онлайн на ТУК или на тел. 0700 187 52. Ще ни откриеш в София, Перник, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Русе и Плевен.