12/07/2023

Спирачната течност е основен компонент на спирачната система на всяко превозно средство. Тя служи при задействане на спирачните апарати след натискане на спирачката. Така се осигурява безопасното спиране на автомобила. С течение на времето спирачната течност може да се замърси и да загуби ефективността си, компрометирайки цялостната работа на спирачките. В тази статия ще разгледаме какво трябва да знаеш за спирачната течност и кога е добре да я смениш.

Какво представлява спирачната течност?

Спирачната течност е специално формулирана хидравлична течност, проектирана да издържа на високи температури и налягания в спирачната система. Повечето съвременни превозни средства използват спирачни течности на базата на гликол (DOT 3, DOT 4, DOT 5.1) или на силиконова основа (DOT 5). Тези течности имат различни характеристики и не трябва да се смесват, тъй като имат различни точки на кипене и съвместимост с различни спирачни системи.

Кога да смениш спирачната течност?

Спирачната течност изисква периодична смяна, за да се осигури оптимална спирачна ефективност и безопасност. Въпреки че точният интервал може да варира в зависимост от препоръките на производителя, общото правило е спирачната течност да се сменя на всеки две до три години. Въпреки това, ако шофираш по-често, превозваш или теглиш тежки товари, както и при по-влажен климат, може да се наложи по-честа смяна на спирачната течност.

Признаци за замърсена спирачна течност

Замърсената спирачна течност може да доведе до намалена спирачна ефективност, увеличен спирачен път и дори повреда на спирачната система. Ето няколко признака, които може да показват, че е време да смениш спирачната течност:

  • Тъмен цвят: Прясната спирачна течност обикновено е прозрачна или светло кехлибарена на цвят. Ако забележиш, че спирачната течност е станала тъмнокафява или черна, това е ясен знак за замърсяване и трябва да се обърне внимание незабавно.
  • Намалена производителност на спирачките: Ако педалът на спирачката се усеща по-мек, спирачната мощност е намаляла или по-трудно се задействат спирачките, това може да означава замърсена спирачна течност.
  • Миризма на изгоряло: Миризмата на изгоряло, идваща от спирачната система, може да подсказва за прегрята или влошена спирачна течност, което изисква незабавно внимание.

Спирачната течност играе решаваща роля за поддържането на безопасността и ефективността на спирачната система на твоя автомобил. Съветваме те да провериш в ръководството на собственика на автомобила периода за препоръчителна смяна на спирачната течност. Добре е също така да при нужда от смяна да потърсиш професионална помощ в специализиран сервиз, за да гарантираш безопасна и ефективна смяна на спирачната течност.
Може да разчиташ на Аутотест Груп за реален и професионален годишен технически преглед на твоя автомобил. Запази час за следващия преглед на колата ти бързо и лесно онлайн на ТУК или на тел. 0700 187 52. Ще ни откриеш в София, Перник, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Русе и Плевен.