22/06/2023

Икономия на гориво: Как да харчиш по-малко?

За да подобриш икономията на гориво и да увеличиш максимално ефективността на твоя автомобил, ето някои основни стъпки, които може да следваш:

Поддържай правилно налягане в гумите:

Увери се, че гумите са напомпани до препоръчаното от производителя ниво. Недостатъчно напомпаните гуми могат да увеличат съпротивлението, което намалява горивната ефективност. В пунктовете за технически преглед на Аутотест Груп може да се възползваш от проверка на гумите и напомпване в препоръчителните стойности. Виж адресите на нашите обекти ТУК.

Редовна поддръжка на автомобила:

Следвай препоръчания график за поддръжка на автомобила. Това включва смяна на масло, смяна на въздушен филтър и проверка на свещи. Добре поддържаните превозни средства работят по-ефективно и консумират по-малко гориво.

Внимавай с празния ход:

Работата на празен ход изразходва гориво. Ако си паркирал за повече от минута или две, изключи двигателя. Стартирането на двигателя изразходва по-малко гориво, отколкото работата на празен ход за продължителен период от време.

Подобри навиците на шофиране:

Агресивното шофиране, като бързо ускоряване и рязко спиране, може значително да намали икономията на гориво. Ускорявай и забавяй постепенно и поддържай постоянна скорост, когато е възможно.

Спазвай ограниченията на скоростта:

По-високите скорости увеличават аеродинамичното съпротивление, което намалява горивната ефективност. Шофирането спрямо ограниченията на скоростта може да ти помогне да постигнеш по-добра икономия на гориво.

Намали теглото:

Премахни ненужните предмети от автомобила, особено тежките. Допълнителното тегло увеличава натоварването на двигателя и намалява горивната ефективност.

Използвай круиз контрол:

Особено препоръчителен при шофиране по магистрала. Помага за поддържане на постоянна скорост, като предотвратява ненужното ускоряване и забавяне.

Планирай маршрути:

Избягвай задръстванията и избирай маршрути с по-малко спирания и тръгвания. Това ще помогне да поддържаш постоянна скорост и ще подобри икономията на гориво. Може да ползваш Google Maps или Waze за тази цел.

Използвай климатика разумно:

Климатикът може да увеличи разхода на гориво. Използвай го пестеливо или избери естествена вентилация, когато е възможно. При по-високи скорости обикновено е по-икономично да използваш климатик, отколкото да караш с отворени прозорци.

Следвай горните стъпки, за да оптимизираш разхода на гориво на твоя автомобил.