19/06/2023

Как да удължиш живота на акумулатора?

За да удължиш живота на акумулатора на твоя автомобил, ти препоръчваме да следваш тези съвети:

Карай автомобила редовно

Редовното шофиране на автомобила помага да поддържаш акумулатора зареден. Ако колата ти не работи дълго време, акумулаторът може постепенно да загуби заряд. Стреми се да караш автомобила поне веднъж на няколко дни.

Избягвай кратките пътувания

Kратките пътувания не дават на алтернатора достатъчно време за пълно зареждане на акумулатора. Ако е възможно, сведи до минимум кратките пътувания и увеличи максимално времето за зареждане на акумулатора.

Изключи електрическите устройства

Когато двигателят е изключен, избягвай използването на електрически аксесоари като радиото, фаровете или вътрешните светлини за продължителен период от време. Те черпят енергия от акумулатора и могат да го изтощят по-бързо особено ако двигателят не работи.

Изключи устройствата, които изтощават акумулатора

Ако имаш зарядни устройства или инвертори, изключи ги, когато не се използват. Тези устройства могат да продължат да черпят енергия дори когато двигателят е изключен.

Провери за електрически проблеми

Неправилно окабеляване или електрически проблеми могат да натоварят ненужно акумулатора. Ако забележиш проблеми като слаби светлини или затруднено стартиране на двигателя, провери електрическата система при професионалист.

Поддържай клемите на акумулатора чисти

С течение на времето клемите на акумулатора могат да натрупат корозия, което може да попречи на способността на акумулатора да се зарежда и разрежда правилно. Редовно проверявай клемите и ги почиствай, ако забележиш натрупвания. Изключи акумулатора преди почистване и използвайте подходящ препарат, за да изтъркаш внимателно корозията.

Защити акумулатора от екстремни температури

Високите температури могат да ускорят химическите реакции вътре в акумулатора и да доведат до по-бързото му разваляне. Винаги, когато е възможно, паркирай колата си в гараж или на сенчесто място, за да сведеш до минимум излагането на екстремна топлина.

Извършвай редовна поддръжка

Следвай препоръчания график за поддръжка на производителя на твоя автомобил, който често включва проверки на акумулатора. По време на годишния технически преглед наш механик също може да прегледа акумулатора, да почисти клемите и да се увери, че функционира правилно.

Не забравяй, че автомобилните акумулатора имат ограничен живот, обикновено вариращ от 3 до 5 години. Ако акумулаторът вече е стар или показва признаци на влошаване, може да е разумно да го смениш, за да избегнеш неочаквани повреди.

В пунктовете за годишен технически преглед на Аутотест Груп също може да се възползваш от услуга за цялостна проверка на състоянието на акумулатора. За повече информация потърси ни на тел. 0700 187 52.